Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу

...
Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу
Коментари Харесай

Шефът на ГДБОП: Мария Габриел също е била заплашвана като съдия Цариградска

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял закани против вицепремиера Мария Габриел и министри. Това съобщи пред Нова телевизия шефът на ГДБОП основен комисар Явор Серафимов, коментирайки  заканите против магистрата. 
Прочетете още
„ Получили сме имейлите, които съдържат опасност във връзка с арбитър Цариградска. През последните седмици зачестиха сходни закани – в това число против госпожа Мария Габриел и разнообразни министри. Става въпрос за голям брой закани, отправени против един необятен кръг от обществено известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има догатки кое е то – знае се с псевдонима „ Червения корсар ”. Това е български жител, живеещ бездомнически метод на живот, който съумява да се добере до имейлите на обществени лица. Освен това насочва и бомбени закани против учебни заведения. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се търси интензивно ”, съобщи той.

Според него става въпрос за душевен невменяем човек, " Който следейки новините, намира вид да насочва закани към тези лица ". 

" Дали едно лице е помощник на Министерство на вътрешните работи или не – нямаме право по закон да разкриваме сходни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил помощник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно произвеждане ", уточни той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и тип застъпничество в системата на Министерство на вътрешните работи.

През интервала февруари - март 2022 година против Божанов в Министерство на вътрешните работи са постъпили пет сигнала. „ По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са ориентирани за осъществяване на инспекция към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – някогашната брачна половинка на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е актуалният брачен партньор на госпожа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с въздействие, имотни закононарушения, принуди и закани от страна на Божанов и групата, която той евентуално е управлявал. Извършени са инспекции и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура ”, изясни Серафимов.

По думите му по време на инспекцията е открита насила по отношение на арбитър Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е формирано досъдебно произвеждане. „ Основното незаконно действие на Божанов, което установихме – са по този начин наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година. Това не значи, че преди този момент в други структури на Министерство на вътрешните работи не е постъпвала сходна информация ”, акцентира той. И добави, че ГДБОП не е разследвал „ магистрати, свързани с по този начин наречения клуб SS, тъй като няма такова право ”. „ Такова право има единствено КПКОНПИ, които проверяват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата ”, посочи шефът на ГДБОП.

Главен комисар Явор Серафимов акцентира, че при инспекцията на ГДБОП са разкрити „ значително имена, които се загатват по отношение на Божанов ”. „ Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се загатват в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани спомагателни дейности, откакто им предадохме систематизираната информация по инспекцията ни ”, безапелационен е той.

По случая с изнудваните гръцки предприемачи, които се оплакаха от напън от страна на „ групата на Божанов ”, „ не се загатва името на самия Божанов ”. „ Сигналът им е подаден през 2022 година. Това, което допускаме, че на малко по-късен стадий, откакто инспекцията е завършила и предадена – се е повила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките предприемачи, нито в показанията на юриста им, не се загатва името на Нотариуса, на неговия юрист или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с инструкции за частична спомагателна инспекция.  Отново извикахме за разпит очевидците – и още веднъж нямаше декларирано по никакъв метод присъединяване на „ групата ”. Затова считаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен стадий ”, акцентира Серафимов.

Той отхвърли от ГДБОП да е изтичала информация по отношение на следствия против Божанов, каквато информация даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. „ Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, само че нямаме данни да е изтичала информация ”.

Серафимов съобщи, че брачната половинка на Нотариуса Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „ проверяващ служител на реда ”. „ Малко по-късно е направено изследване за достъп до класифицирана информация – подобен ѝ е бил отхвърлен. Открити са несъответствия в това, което е заявила като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отхвърлен достъп – със заповед на тогавашния началник на ГДБОП Калин Стоянов, която е доказана на още две инстанции, трудовите ѝ правни отношения с Министерство на вътрешните работи са прекратени. Тя обаче апелира и съдът я върна на работа, само че тя сега е по майчинство. След това има разновидности, по които да предприемем дейности ”, акцентира той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР